Главният прокурор Иван Гешев  коментира, че предложението за прекратяване на

...
Главният прокурор Иван Гешев  коментира, че предложението за прекратяване на
Коментари Харесай

Гешев се страхува от опити за овладяване на съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев  разяснява, че предлагането за преустановяване на мандата му е " политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на Висшия правосъден съвет, преодоляване на правосъдната власт и нарушение на върховенството на закона ".

" Предложението на министър Стоилов е бланкетно, а сигнала на Бойко Рашков като едно правно нищо ",  разяснява Гешев  по време на дебата във Висш съдебен съвет по предлагането за започване на процедура за неговото освобождение от служба, импортирано от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Стоилов отговори на обвиняванията на Гешев, че с тези свои дейности нарушава независимостта на правосъдната власт като сподели, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово пълномощие, това да се квалифицира като посягане върху различен орган. „ Разделението на управляващите върви дружно с взаимния надзор от тях. Изглежда някой бърка самостоятелност с недостижимост, а недосегаеми лица в правовата страна няма ”, сподели Янаки Стоилов.

На 16 юли Стоилов заяви, че предлага на Висшия правосъден съвет да открие процедура за предварителното премахване на основния прокурор Иван Гешев. Основанието е уронване на престижа на правосъдната власт, за което са посочени причини в отчет на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници, който Стоилов е получил на 14 юли. 

В четвъртък парламентарната група на  " Демократична България " изиска гласност от Висшия правосъден съвет при разглеждането на настояването за отстраняването на основния прокурор. Това разгласи в декларация от името на парламентарната група ръководителят ѝ Христо Иванов. 

" Нормално е Висш съдебен съвет да прегледа това искане, да се произнесе по него и да в профил Иван Гешев. Единственото нещо, което можем да кажем на Висш съдебен съвет, е да осъзнае сериозността на националния интерес, с който борави и го призоваваме, в случай че въпреки всичко образува такова произвеждане, то да бъде обществено поради надделяващия обществен интерес и значимостта на това, което следва да се случи. Нека всички да видят с какви причини ще бъде взето едно или друго решение ", сподели Иванов. 

Председателят на ПГ на " Демократична България "  припомни, че Висш съдебен съвет е органът, който би трябвало да подсигурява независимостта на правосъдната власт, а сега по думите му, е " основен реализатор на слагането ѝ в взаимозависимост ". А това " постанова останалите управляващи в отбрана на Конституцията и на републиката да не стоят равнодушни ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР